Amnesty groep Haarlem
Maar ook Bloemendaal, Heemstede en Overveen

Het jubilerende Amnesty International Nederland komt op 5 mei op Bevrijdingspop in Haarlem in actie voor mensenrechtenverdedigers. De Nederlandse afdeling van Amnesty International zag op 14 april 1968 het levenslicht, zeven jaar na de oprichting van Amnesty International. Als oudste lokale groep, heeft ook Amnesty Haarlem de afgelopen decennia veel bereikt met even spraakmakende als effectieve acties.

Dat er op het gebied van mensenrechten helaas veel werk aan de winkel blijft, blijkt op 5 mei, als Amnesty op de bevrijdingsfestivals die in het hele land plaatsvinden actie voert voor mensenrechtenverdedigers. Meer dan ooit krijgen zij te maken met intimidatie, geweld en gevangenisstraf. Mensenrechtenactivisten worden lastiggevallen, gemarteld, en zelfs gedood, alleen omdat zij hun nek uitsteken voor anderen: sinds 1989 werden meer dan 3.500 mensenrechtenverdedigers vermoord. Het werk van activisten is enorm belangrijk: zonder hun moed zou de wereld minder rechtvaardig zijn, aldus Amnesty, dat daarom op 5 mei ook op Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout voor deze moedige mensen opkomt. Dat gebeurt met een speciale mensenrechten-variant op het tafelvoetbalspel. Net als in de echte wereld, hebben de teams geen gelijke kansen: kun je nog wel winnen als de regels tegen je zijn en je met een achterstand begint? Het team van de mensenrechtenverdedigers neemt het op tegen het team van de machthebbers. Maar de keeper van de machthebbers (Poetin) is extra breed en zijn doel extra klein. Bovendien starten de machthebbers met een 2-0 voorsprong.

Behalve deelnemen aan het tafelvoetbalspel, kunnen de festivalbezoekers in de Amnest-stand op de Dreef ook een petitie tekenen voor Arash Sadeghi (30) uit Iran. Hij nam deel aan demonstraties voor meer democratie in zijn land. Ook deelde hij informatie over de mensenrechtensituatie in Iran met Amnesty International en de Verenigde Naties. Sinds 2016 zit hij een gevangenisstraf uit van 19 jaar. Hij zat lang in eenzame opsluiting en werd gemarteld. Amnesty roept de Iraanse autoriteiten op Arash Sadeghi onmiddellijk vrij te laten.